niedziela, 23 marca 2014

Zielony gulasz wieprzowy

     Na samym wstępie należy przygotować mięso zalewając je marynatą  (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki vegety i 1/4 szklanki wody) , wymieszać z mięsem i odstawić na pół godziny.



Składniki na sos:
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 2- 3 łyżki oleju + łyżka masła
  • 2 duże cebule pokrojone w paski
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1łyżeczka pieprzy zialonego w ziarenach ( ja dodaję tylko wtedy, kiedy mam)
  • 1 łyżeczka kolędry w ziarenkach
  • dwie duże garście posiekanej zieleniny ( koper, pietruszka - ja jeśli nie mam świeżych dodaję po łyżeczce suszonych)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżke świeżego, pokrojonego majeranku i rozmarynu ( jeśli brak to po yżeczce suszonych)
  • szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól odrobinka mąki ziemniaczanej do ewentualnego zagęszczenia
Wykonanie:

     Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule. Do tego posypać pieprzem cayenne , zielonym i kolędrą. Dodać mięso i podsmżać na ostrym ogniu ok 15 min., sól do smaku i zamieszac. Dodać zieleninę, kurkumę, majeranek i rozmaryn. To wszystko zalać wrzątkiem. Dodać kminek i dusić ok godziny co jakiś czas mieszając ( w razie potrzeby podlewać wrzątkiem). Można dodatkowo zagęścić mąką ziemniaczaną i dosmakować pieprzem i solą.
     Ja podaję z yorkshire pudding i buraczkami na ciepło. Na prawdę polecam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz