Na samym wstępie należy przygotować mięso zalewając je marynatą (1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki vegety i 1/4 szklanki wody) , wymieszać z mięsem i odstawić na pół godziny.
Składniki na sos:
- 1/2 kg wieprzowiny
- 2- 3 łyżki oleju + łyżka masła
- 2 duże cebule pokrojone w paski
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1łyżeczka pieprzy zialonego w ziarenach ( ja dodaję tylko wtedy, kiedy mam)
- 1 łyżeczka kolędry w ziarenkach
- dwie duże garście posiekanej zieleniny ( koper, pietruszka - ja jeśli nie mam świeżych dodaję po łyżeczce suszonych)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżke świeżego, pokrojonego majeranku i rozmarynu ( jeśli brak to po yżeczce suszonych)
- szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól odrobinka mąki ziemniaczanej do ewentualnego zagęszczenia
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebule. Do tego posypać pieprzem cayenne , zielonym i kolędrą. Dodać mięso i podsmżać na ostrym ogniu ok 15 min., sól do smaku i zamieszac. Dodać zieleninę, kurkumę, majeranek i rozmaryn. To wszystko zalać wrzątkiem. Dodać kminek i dusić ok godziny co jakiś czas mieszając ( w razie potrzeby podlewać wrzątkiem). Można dodatkowo zagęścić mąką ziemniaczaną i dosmakować pieprzem i solą.
Ja podaję z yorkshire pudding i buraczkami na ciepło. Na prawdę polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz