Składniki:
- 1 kg udek lub pałek z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka warzywka
- kopiata łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
- po łyżeczce rozmarynu, majeranku i kurkumy.
W garnuszku przygotować gęstą papkę z czosnku, miodu i wszystkich przypraw. Natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na całą noc. Rozgrzać piekarnik do max temp 220 st. i piec przez 20 min. w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie zmniejszyć temperaturę na 170 st i piec kolejne 50 min. Przed włożeniem do piekarnika można udekorować świerzym rozmarynem.
Podawać z zniemniakami, groszkiem i marchewką lub mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz