czwartek, 27 marca 2014

Kurczak z miodem i rozmarynem





Składniki:

  • 1 kg udek lub pałek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka warzywka
  • kopiata łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • po łyżeczce rozmarynu, majeranku i kurkumy. 
    W garnuszku przygotować gęstą papkę z czosnku, miodu i wszystkich przypraw. Natrzeć kurczaka i wstawić do lodówki na całą noc.  Rozgrzać piekarnik do max temp 220 st. i piec przez 20 min. w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.  Następnie zmniejszyć temperaturę na 170 st i piec kolejne 50 min. Przed włożeniem do piekarnika można udekorować świerzym rozmarynem.
     Podawać z zniemniakami, groszkiem i marchewką lub mizerią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz