wtorek, 11 marca 2014

Kotleciki drobiowe z żółtym serem

     Kotleciki drobiowe to ulubione danie mojego synka. Eryk jest bardzo wybrednym "koneserem smaku" ale te kotleciki przekonają do siebie nie jednego jejadka.


Skadniki:
  • 1 kg. piersi kurczaka
  • 20 dkg. żółrego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa do kurczaka ( nie bardzo lubię gotowe mieszanki ziołowe ale staram sie używać tych bez zbędnych E )
Przygotowanie:

Wcześniej umyte i osuszone piersi pokroić w dość drobną kostkę. Posypać przyprawą i osdtawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia do tak przyprawionego mięsa wbić jajko, wmieszać majonez, ser i mąkę. Formować kotleciki i smażyć na oleju. Mięsko może kleić się do rąk, więc pomoczenie rąk w zimnej wodzie pomaga.


Kotleciki można urozmaicić dodaniem świerzej pietruszki i czerwonej pokrojonej w drobną kostkę papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz