Kotleciki drobiowe to ulubione danie mojego synka. Eryk jest bardzo wybrednym "koneserem smaku" ale te kotleciki przekonają do siebie nie jednego jejadka.
Skadniki:
- 1 kg. piersi kurczaka
- 20 dkg. żółrego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa do kurczaka ( nie bardzo lubię gotowe mieszanki ziołowe ale staram sie używać tych bez zbędnych E )
Wcześniej umyte i osuszone piersi pokroić w dość drobną kostkę. Posypać przyprawą i osdtawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia do tak przyprawionego mięsa wbić jajko, wmieszać majonez, ser i mąkę. Formować kotleciki i smażyć na oleju. Mięsko może kleić się do rąk, więc pomoczenie rąk w zimnej wodzie pomaga.
Kotleciki można urozmaicić dodaniem świerzej pietruszki i czerwonej pokrojonej w drobną kostkę papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz