sobota, 29 marca 2014

Wiśniak





Pieczemy biszkopt mojej mamy z 7 jajek.


Krem:
  • galatetka wiśniowa
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 litra kompotu z wiśni
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1,5 kostki margaryny
Wykonanie:

     Kompot posdzielić na 2 części. W większej ugotować galaretkę. W mniejszej rozrobić budyń. Do gotujące galaretki wlać rozrobiony budyń i wymieszać. Odstawiamy do wystygnięcia - musi być letnie. W osobnej misce utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem, następnie wlać masę wiśniową i połączyć. Ubić białka i połączyć z masą. Przekroić biszkopt, można jedną warstwę posmarować drzemem wiśniowym, wyłożyć część kremu wymieszanego z wiśniami z kompotu ( wyciągamy wcześniej pestki). Nakrywamy drugą połową biszkoptu i na wierzch również rozsmarowujemy krem ( bez wiśni). Na koniec można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą. Włożyć lo lodówki na min 4 godz.

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz