czwartek, 13 marca 2014

Pasztet

Składniki:
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej (podsmażyć z dwiema pokrojonymi w kosteczkę cebulami)
  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 1/2 kg łopatki lub karkówki
  • 1/2 kg boczku surowego (bez skóry)
  • czerstwa bułka
  • kostka masła niesolonego
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

Wszystkie mięska oprócz wątróbki ugotować w wywarze z warzyw (jak na rosół).
Wyciągnąć mięso z warzywami i ostudzić. Następnie namoczyć w naszym rosole bułkę i zmielić z mięsem, wątróbką i warzywami. Do powstałego farszu dodać roztopioną kostkę masła, jajka i przyprawy (sól i pieprz według uznania) , szczypta gaki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć do 2 keksówek i włożyć do piekarnika na ok godziny. Piec w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz