- 1/2 kg wątróbki drobiowej (podsmażyć z dwiema pokrojonymi w kosteczkę cebulami)
- 1/2 kg piersi z indyka
- 1/2 kg łopatki lub karkówki
- 1/2 kg boczku surowego (bez skóry)
- czerstwa bułka
- kostka masła niesolonego
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie mięska oprócz wątróbki ugotować w wywarze z warzyw (jak na rosół).
Wyciągnąć mięso z warzywami i ostudzić. Następnie namoczyć w naszym rosole bułkę i zmielić z mięsem, wątróbką i warzywami. Do powstałego farszu dodać roztopioną kostkę masła, jajka i przyprawy (sól i pieprz według uznania) , szczypta gaki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć do 2 keksówek i włożyć do piekarnika na ok godziny. Piec w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz