Jest to biszkopt, który zawsze wychodzi i jest inspiracją do tworzenia przepysznych ciast. Przedstawię dwie wersje. Pierwsza z nich to biszkopt , który wyrośnie wysoki, do przekrawania i przekładania, drugi jest niższy jeśli chcemypokombinować z dodatkami. Tych przepisów używam do wszystkich ciast, gdzie króluje biszkopt. Różnicą pomiędzy nimi są wyłącznie proporcje.
BISZKOPT WYSOKI
Składniki:
- 7 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej dodać połączone i przesiane wcześniej mąki i proszek. Dodając mąki nie miksować tylko dodawać je powoli i mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać na posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachę. Wstawić do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz