środa, 12 marca 2014

Niezawodny biszkopt mojej Mamy

      Jest to biszkopt, który zawsze wychodzi i jest inspiracją do tworzenia przepysznych ciast. Przedstawię dwie wersje. Pierwsza z nich to biszkopt , który wyrośnie wysoki, do przekrawania i przekładania, drugi jest niższy jeśli chcemypokombinować z dodatkami. Tych przepisów używam do wszystkich ciast, gdzie króluje biszkopt. Różnicą pomiędzy nimi są wyłącznie proporcje.


BISZKOPT WYSOKI

Składniki:
  • 7 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT NISKI

Składniki:



  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej dodać połączone i przesiane wcześniej mąki i proszek. Dodając mąki nie miksować tylko dodawać je powoli i mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać na posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachę. Wstawić do wcześniej rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika na 45 minut. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz