- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- garstka pokrojonych liści kolędry
- mała albo połowa czerwonej chilli
- 5 cm świerzego imbiru obranego i pokrojonego
- sól i pieprz
- 1 duża dynia piżmowa (dokładnie umyta, pokrojona w kostkę i wydrążona. Może być ze skórą, ponieważ w ciągu gotowania zmięknie)
- 1 litr rosołu z kostki
- puszka mleka kokosowego
- sok z 1 limonki
Oliwę rozgrzać w garnku (najlepiej teflonowym z grubym dnem). Dodawać kolejno po sobie 5 następnych składników. Posolić i popieprzyć i podsmarzać wszystko razem ok 10 - 15 min. Dodać dynię i zalać rosołem. Gotować do czasu aż dynia będzie miękka. Dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Doprawić wdg uznania, podgotować i zmiksować. Podawać z chrupkim pieczywem lub groszkiem ptysiowym.
Dodam jeszcze że tę zupę bardzo lubi moje dziecko. Dla niego jednak gotuję wersję mniej pikantną. Słyszałam również , że zamiast dyni jako główny składnik można dać 1 kg marchewki. Cała reszta składników bez zmian. Podobno również bardzo smaczna wersja chć sama nie próbowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz