sobota, 15 marca 2014

Pikantna zupa z dyni piżmowej (dla wtajemniczonych butternut squash)






Składniki:
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 2 pokrojone ząbki czosnku 
  • garstka pokrojonych liści kolędry
  • mała albo połowa czerwonej chilli
  • 5 cm świerzego imbiru obranego i pokrojonego
  • sól i pieprz
  • 1 duża dynia piżmowa (dokładnie umyta, pokrojona w kostkę i wydrążona. Może być ze skórą, ponieważ w ciągu gotowania zmięknie)
  • 1 litr rosołu z kostki
  • puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 limonki
Wykonanie:

     Oliwę rozgrzać w garnku (najlepiej teflonowym z grubym dnem). Dodawać kolejno po sobie 5 następnych składników. Posolić i popieprzyć i podsmarzać wszystko razem ok 10 - 15 min. Dodać dynię i zalać rosołem. Gotować do czasu aż dynia będzie miękka. Dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Doprawić wdg uznania, podgotować i zmiksować. Podawać z chrupkim pieczywem lub groszkiem ptysiowym.


Dodam jeszcze że tę zupę bardzo lubi moje dziecko. Dla niego jednak gotuję wersję mniej pikantną. Słyszałam również , że zamiast dyni jako główny składnik można dać 1 kg marchewki. Cała reszta składników bez zmian. Podobno również bardzo smaczna wersja chć sama nie próbowałam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz