Skadniki:
- 50 dkg mąki
- jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży ( ja użyłam 3.5 gram drożdży instant)
- 400 ml. letniej wody
- 200 g żółtego, pokrojonego w kostkę sera
- tłuszcz do wysmarowania keksówki
- bułka tarta do obsypania keksówki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i ser pokrojony w kostkę. Wodę mieszamy z cukrem drożdżami i jajkiem. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłym i suchym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką keksówki. Pieczemy około 60 min. w temp 180 st. Gorący chleb smarujemy wodą żeby skórka nie była twarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz