czwartek, 13 marca 2014

Drożdżowy chlebek serowy


Skadniki:

  • 50 dkg mąki
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży ( ja użyłam 3.5 gram drożdży instant)
  • 400 ml. letniej wody
  • 200 g żółtego, pokrojonego w kostkę sera
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta do obsypania keksówki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i ser pokrojony w kostkę. Wodę mieszamy z cukrem drożdżami i jajkiem. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłym i suchym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką keksówki. Pieczemy około 60 min. w temp 180 st. Gorący chleb smarujemy wodą żeby skórka nie była twarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz