czwartek, 27 marca 2014

Barszcz Czerwony tradycyjny z przemianą na zabielany:)

     Barszcz ten świetnie nadaje się do picia a także jako jedna z potraw wigilijny podawany z uszkami.



ETAP 1

Buraki:

     7-8 braków obrać i pokroić w ćwiartki, włożyć do dużej miski lub garnka. Zasypać 1 łyżką soli, 3 łyżkami cukru, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalać to wszystko wrzątkiem, spróbować i dosmakować wdg uznania (jeśli jest mało kwaśne ja już dosmakowuję octem). Powstałą zalewę pozostawić na noc lub min 3- 4 godziny.

ETAP 2

    Ugotować rosół najlepiej na żeberkach ( może też być karkówka, łopatka lub skrzydełka) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mój rosółdo barszczu ma jeszcze czosnek i cebulę. Po ugotowaniu warzyw i mięsa wyciągnąć wszystko na osobny tależ. Do rosołu wlać zalewę buraczaną (razem z burakami) i gotować ok 15 min. Wyciągnąć buraki, doprawić sporą ilością majeranku.
   

    Jako wersję obiadową na co dzień proponuję wersję zabielaną, którą podaję z ziemniaczkami duszonymi z boczkiem.




ETAP 3

     3 łyżki mąki rozbełtać z 450 ml zimnej wody ( ma być konsystencja kwaśnej śmietany) i wlać do zupy. Wlać do naczynia 1/2 l kwaśnej 18 % śmietany. Do śmietany wlać łyżkę barszczu i dokładnie wymieszać, następnie wlać to wszystko do zupy, jeszcze chwilkę gotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz