sobota, 15 marca 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru białego
  • 1 szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ok kilograma startej marchwi
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
Wykonanie ciasta:

     Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, wlać olej i dalej ubijać. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą , solą, cynamonem i przyprawą piernikową, wymieszać z  masą jajeczną. Dodać starte marchewki, rodzynki, orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką blachy. Piec 35 - 40 min w temp 180 st.
Składniki na krem:
  • 25 dkg serka  Philadelphia
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. cukru pudru
Wykonanie kremu:

wszystkie składniki, ogrzane do temp. pokojowej, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta. Można posypać dodadkowo orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz