- 4 jajka
- 1 szkl. cukru białego
- 1 szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok kilograma startej marchwi
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, wlać olej i dalej ubijać. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą , solą, cynamonem i przyprawą piernikową, wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki, rodzynki, orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką blachy. Piec 35 - 40 min w temp 180 st.
- 25 dkg serka Philadelphia
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. cukru pudru
wszystkie składniki, ogrzane do temp. pokojowej, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta. Można posypać dodadkowo orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz