Te ciasteczka są bardzo niedrogie, proste, szybkie i smaczne. W sam raz dla niespodziewanych gości.
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 10 dkg drożdży ( ja używam 3g drożdży instant)
- 200g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- jabłka jako nadzienie naszych ciasteczek
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki i drążymy środek. Składniki do ciasta łączymy razem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, wykrawamy kwadraty. Na środek kwadracika kładzimy ćwiartkę jabłka. Wszystkie rogi formujemy do środka tak aby powstała tzw kopertka. Blaszke wykładamy pergaminem. Układamy ciastka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min na 180 stopni. Ostudzone ciasta polewamy lukrem (aby powstał lukier należy połączyć ze sobą składniki i ucierać - nie mikserem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz